Főzés másként

Nagyi szakácskönyve kezdőknek – Mert főzni jó! –

.

.

Tippek, tanácsok, ötletek, praktikák

Gazdaságosan vezetett háztartáshoz receptek

Ötletek, melyek pénz kímélő receptektől kiindulva a piacról és beérkezve a konyhába

Igen így indult a gondolat, mert együtt szerettem volna, egy könyvben leírni kicsiknek és nagyoknak  a sütés-főzés fortélyait. Nagyon vastag lett volna a könyv, ezért először a kezdő “Konyhatündérnek” készült az első könyv. A második könyv is készül, de le nem írom mikor, mert az írott ígéret nagyon nyomasztó tud lenni, ha nem tudom megvalósítani az ígért időre. Nagyon igyekszem!

Cilikével mint minden évben együtt készítjük az Adventi mézes sütiket.

Szakácskönyvem ihletője az én drága Cilikém, ki már háromévesen mellettem sertepertélt a konyhában, és nagyokat kacagott, mikor nem mindig sikerült a palacsintát a fordításnál feldobva vissza ügyeskedni a palacsintasütőbe. Mára ezt nálamnál már jobban tudja művelni, és kiválóan megállja a helyét sütés- főzés terén! 🙂

Így legszebb ünnepünk kezdetén süti velem Advent vasárnapját megelőző szombatján a mézes sütiket. Ajánlom mindenkinek, kicsiknek és nagyoknak, a házias ízeket szerető, az egyszerű, a rafinéros, saját képekkel, videókkal ellátott receptekkel, úgy érzem, nem fogsz csalódni ebben az egészen más szakácskönyvben.

Szinte hallani vélem, amikor valaki megpillantva ezt a könyv előzetest azt mondja: “Valóban kell nekem még egy szakácskönyv?

Alaposan elgondolkodtam ezen a kérdésen én is, végül az ételeimet megkóstolók biztatására úgy döntöttem, hogy igen, meg kell írni, és mivel anyagi kereteim nem engedik meg nyomdai kiadatását, blogomon keresztül fogom majd online ajánlani olvasóimnak kezdő szakács művészeknek.

Itt pedig Moni nagyi „műhelye” és az itt készült étkek fotói sorakoznak:

kigyosi_moni_muhely

“A műhelyem”

muhely3_deruselet
Ez a Szakácskönyv oldal egy “beharangozó” fejezet volt. Elkészült!

Tévhit az, hogy a gasztronómia kifejezés csupán a főzés tudományával kapcsolatos. Hiszen ez csak egy kis része e tudományág vizsgálati körének: nem mindig állítható, hogy egy szakács egyben ínyenc is. A gasztronómia a kultúra számos összetevőjét tanulmányozza, az ételből kiindulva. Így csatlakozik egymáshoz a képzőművészet, a társadalomtudomány, a természettudomány és még a műszaki tudományok is az emberi lény étkezési rendszere körül.

Mert ez is benne van: Fontos a vendégvárás már az előszobánál kezdődik, az első benyomás a vendégnek az, amikor belép az ajtódon és megérkezik az előszobába!

eloszoba_deruselet

Bemutatok  egy-két képet a szakácskönyvből, a saját konyhámból! 🙂

leves_deruselet

Csurgatott, rántott leves (videón is nézheted a szakácskönyvben)

gulyas_leves_deruselet.
.
Egy “emberesebb” gulyás leves az igazi, ez is menni fog!
.
lecso_spenot_deruselet

Ilyen az igazi lecsó és a spenót

.

muffin_meggyes_deruselet

Varázslatos sütemények, muffin és meggyes étcsokoládés, a többi finomság a könyvben.
.
Szakácskönyv rövid bemutatása videón is:

.

.

.

Kedves Látogatóm, szeretnéd ha a fenti receptek (ez csak töredéke a könyvben lévőknek) Tiéd lenne, megörvendeztetve gyermekedet, hiszen számára készítettem el, tudom Te is örülnél, ha leánykád, vagy akár fiú gyermeked tálalna fel egy finom ebédet a szakácskönyvből ellesve! Nyomdai készítése folyamatban. Már csak egy Szponzor segítségére lenne szükségem, hogy papír formában az üzletek polcain is megtalálhasd. 

Karácsonyra Adventi készülődésre sütemények, ezek már a másik könyvben lesznek.

.

unnepi sutik_jo

Ünnepi sütemények, akár Húsvétra is: Tiramisu, mafinok hósapkában, meggyes piskóta, csak úgy beledobálva a megyek, hó kifli, és az apró nép legnagyobb kedvence a Kinder Buenó sütemény. Ez egy kicsit macerás, de ha követed az írásom, megoldod. Csak aztán ne csodálkozz, ha az apró nép, de még a nagyobbak is rákapnak! 🙂

toltott_paprika_deruselet

KLIKK a lenti képre és olvashatod az egész cikket!

paradicsom_befőzés_deruselet

Töltött paprika házi eltett paradicsom lével, amiben nincs tartósítószer. Ezt videóban és írásban is megtekintheted. 

befozes_deruselet1

Télire begyűjtés, lecsó, sok mindenre fel lehet használni, ízesíteni a leveseket, pörkölteket, de magában lecsónak sem utolsó. A cseresznye befőttről nem is beszeljek, imádják, úgy szintén a meggy befőttet. Nagyon sok mindent lehet készíteni télen belőlük.

tn_Kép11

 Itt van az én gyönyörűségem. Ez a sárgabarack még három év múlva is ilyen mosolygósan nap sárga marad, és ebben sincs tartósítószer.

6

Itten pedig a spájzom, s benne a télire valók, persze ide nem fért minden finomság, a többi a kamrában csücsül és vár sorára:-)

Ha kedved kaptál nosza rajta, mikor itt a szezonja, elkezdheted, megéri, nincs is finomabb a házi befőzésnél, megéri a fáradságot, csak akarat kell hozzá, meg a többi!:-)

Főzőcskézés saját videóin is Moni nagyi szerint

Főzőcske. Csurgatott köménymagos leves tojással videó

Sárgabarack dzsem befőzési praktikák videó

Paradicsom befőzés Moni konyhájában videó

És most, Drága Olvasóm, nincs más hátra: FŐZZÜNK, SÜSSÜNK és tálaljuk fel Családunknak,  az itt felpakolt receptekből!

gif_s_ti_kever_s_j_.jpg     talalas

Mielőtt a főzést elkezdenéd olvasd el ezt, mert a derű a konyhádból sem hiányozhat! 🙂

Álljon itt először egy nem hagyományos recept!

Harmónia szelet
Hozzávalók:
1/3 munka, 2/3 derű és humor
12 hónap
3 evőkanál optimizmus
1 kiskanál béketűrés
1 csipet tapintat
irónia ízlés szerint

Elkészítési mód:
A munkát derűvel és humorral jól pácold át, és add hozzá a keserűségtől, a zsugoriságtól, a szőrszálhasogatástól és az aggodalomtól jó alaposan megtisztított 12 hónaphoz! Tégy még hozzá három tetézett evőkanál optimizmust, egy kiskanál béketűrést, egy pici iróniát és egy csipet tapintatot! Az egészet bőségesen öntsd le szeretettel!

Tálalás:
A kész fogást díszítsd figyelmességek friss zöldjével és tálald fel vidáman, mosolygós arccal! A teljes adagot oszd el úgy, hogy jusson belőle az év minden napjára!

       zöldek_deruselet

Vasárnapra húsleves és csokis piskótatekercs mehet?

Ezt a receptet már beírtam a Kategóriákhoz Klikk a lenti képre!

húslevesjo

.

A következő recepturám, milyen a jó halászlé otthon elkészítve!

Mint minden hús frissen az igazi, ekkor olyan íze van, amit máskor nem érzünk, a halaknál is igaz, de ha nem tudunk horgászni akkor inkább egy megbízható, vagy egy horgászó jó baráttól szerezzük be a halakat. 🙂

Ez a receptet is megtalálod a Kategóriáknál, KLIKK a képre!

halászlé


Ízelítőként olvasd el a Kategóriáknál felsorolt recepteket, ez már a haladóknak készült,  és le nem írom hány éve gyűjtöm már a főzéssel kapcsolatos praktikákat, tippeket, tanácsokat, ötleteket a gazdaságosan vezetett háztartásoknak.  Az otthon elkészített étel nemcsak olcsóbb, finom és ízletes, hanem egészséges, hiszen Te válogatod össze a hozzávalókat.

Mint már leírtam, időt nem említve, de már készül a másik Szakácskönyvem, nemcsak “Kicsiknek” A húsleves és halászlé recept, befőzések és más finomságok is, egy előzetes bemutató a következő “Könyvből”!

A húsleves és a halászlé teljes receptjét jobb oldalt a Kategóriákban olvashatod.
Konyhai praktikák