Vadas marha zsemlegombóccal
Ezt az étel is olyan, vagy nagyon szeretik, vagyon nagyon nem. A családunkban hárman szeretjük, elég macerás, viszont megéri mert nagyon finom étel. Mivel nagyon szeretek főzni, engem nem érdekel, hogy macerás, csak az ízekre figyelek, hogy nagyon jól sikerüljön ez az étek. Ennek ellenére nálam sem sikerül mindig úgy ahogy szeretném. 🙂
A klasszikus receptben marhahús szerepel, mint nálam is. Ma azonban már mindenki olyan húst használ, amit szeret, így lehet pulyka, de csirkevadast is készíteni.
Hozzávalók:
• 90 dkg marhafelsál
• 50 dkg sárgarépa
• 30 dkg petrezselyemgyökér
• fél zeller
• 2 gerezd fokhagyma
• 3 fej vöröshagyma
• 3 babérlevél
• 1 nagy pohár tejföl
• 1 evőkanál mustár
• kis cukor
• olaj
• őrölt bors
Az apróra vágott hagymát dinszteld meg. A hús hártyáját szedd le, majd szeleteld fel, fedő alatt picit süsd meg. Ízlés szerint sózd, borsozd, és tedd bele a babérlevelet. Kezdd el párolni, ha szükség van rá, akkor önthetsz alá egy kis vizet is. A megtisztított, feldarabolt répát, zellert és petrezselyemgyökeret, valamint a fokhagymát add hozzá, és vízzel felöntve párold másfél órán keresztül. A hús akkor jó, ha fakanalat nyomva hozzá szinte szétesik. Szedd ki a húst és a babérleveleket, majd a zöldségeket turmixold le. Mustárral vagy ecettel savanyítsd, és adj hozzá egy pici cukrot is karamelizálva. Forrald össze megint, majd a húsra öntve tálald.
Vélemény, hozzászólás?