Saját gobelin munkáim

gobelin8_deruselet-Saját készítésű gobelinek, csak ajánlani tudom, ha időd engedi az alkotás önbizalmat, örömet ad! Szeretnék segíteni ebben, ha kedved szottyan, akkor itt megtanulhatod ezt a hobbit.

Gobelin készítés

tn_Kép1

A kézimunkával készült lakásdíszek örök élményt nyújtanak annak, aki kapja, és annak is, aki készíti. Varrás közben meghitt légkörben elmélkedhetünk ugyanis a világ nagy dolgairól, míg kezeink között valóságos műremekek születnek…

Több éve Bulgáriában jártam, ott láttam gyönyörű gobelineket, ott szerettem meg ezt a kézimunkát, lassan megtanultam a gobelin készítés fortélyait.

 gobelin10_deruselet

Úgy emlékszem cca. 10 éve fejeztem be a gobelin készítését, rokonoknak, barátaimnak és nem utolsósorban magamnak készítettem különböző tű és hagyományos gobelineket. Ebben a rohanó életben is érdemes ezt a kézimunkát művelni, mert sikerélményt ad és gyönyörű, kiváltképp a tűgobelin olyan mint egy festett kép. Megjegyzem kézimunkázás közben koncentrálnom kell a műre, így a gondok, bajok gondolatilag elkerülnek, kikapcsol, kifejezetten jól érzem magam, mert látom a haladást munkámon. Nagyon szerettem goblenezni, nem tudnám pontosan hány darabot készítettem már, de kb. 40 darabot (kicsit, nagyot, tű és hagyományosat) biztos.

 gobelin7_deruselet

A gobelin születése

A XVI. században, Franciaországban, a párizsi Mouffetard-utcában Jean és Philibert Gobelin műhelyében láttak napvilágot az első gobelinek, amelyek arra voltak hivatottak, hogy az akkoriban széles körben elterjedt olasz festészettel versenyre keljenek. A kelmefestő testvérpár IV. Henriktől kapott szövőket, hogy a gazdag főúri lakosztályok részére kárpitokat készítsenek. 1662-ben Colbert (Henrik minisztere) felvásárolta a testvérpár műhelyét és megalapította a Királyi Manufaktúrát. Ettől kezdve a műhely nemcsak gobelin-készítőknek, de asztalosoknak, ékszerészeknek is otthont adott, s az egyes művészetek ötvözni kezdték egymást. Századok teltek el azóta, ám a Gobelin-fivérek nevéhez kötődő tradíció Franciaországban még ma is annyira erős, hogy a franciák csak és kizárólag az egykori manufaktúra és annak leszármazottjai kezéből kikerült alkotásokat tekintik igazi gobelineknek, minden mást egyszerű falikárpitnak (tapisserie) titulálnak.

 gobelin3_deruselet

Az első, papírra rajzolt gobelin képeket az ablakon átszűrődő nap, illetve az üveglap elé helyezett gyertya által megvilágított felületen keresztül kopírozták a kelmékre. A másik eljárás a lyukasztásos technika volt: a papírkép alá helyezték az anyagot és átlyuggatták a mintát, majd a kelmén szénporral kirajzolták az ábrát. Később már tust használtak, és közvetlenül az anyagra rajzolták a kivarrni szánt képet.

Érdekes, hogy míg keleten hosszú évszázadokon át kizárólag geometrikus alakzatokat választottak a kárpitok motívumául, addig Európában az aktuális irodalmi háttérből (lovagregények, szerelmes költészet, vallás) merítettek gyakran szimbolikus alakokat a szövetek díszítéséhez.

gobelin8_deruselet

Gobelinek hazánkban

Magyarországon először a XIV. századból származó Besztercei szójegyzékben olvashatunk fali kárpitokról, melyek különleges szövési technikával készültek és a falak réseit borították. Két funkciót töltöttek be egyszerre: szigetelték a falakat és hangulatosabbá tették az egyes helyiségeket. Történészeink egy csoportja állítja, hogy a magyar kárpitok az ősmagyarok sátraiból származnak, ellentmondva ezzel azoknak a forrásoknak, amelyek szerint a szövés művészete hazánkban csak a középkorban terjedt el.

 

tn_tugobelin_deruselet

 

A szövőszékekből kikerült kárpitok őseink mindennapjaiban a legdrágább műalkotások közé tartoztak, mivel a fonal rendkívül drága volt, a különleges (olasz illetve francia) technikával készült szőtteseket pedig csak igen kevesen tudták elkészíteni. Ilyen megbízásokra kizárólag nagy becsben tartott mesteremberek vállalkoztak, akik különleges díszruhába öltözve végezték munkájukat.

tn_lovacska_deruselet

A gobelinkészítők gyakran festőóriások munkáiból dolgoztak: míg külföldön Raffaello, Rubens és Boticelli képei hódítottak, addig Magyarországon Mányoki Ádám, Mindszenti Mihály és Rippl-Rónai József készített gobelin-vázlatokat.

GOBELIN1_deruselet

A gobelinek széles körben a XIX. században, az iparosodás korában terjedtek el, amikor a polgári családok jól nevelt, kultúrakedvelő, otthonülő hölgyeinek elfoglaltságot kellett találniuk. A gobelinek tömeges gyártása Németországban, Berlinben indult be, és az új “hobby” sikeresnek bizonyult: egyre nagyobb lett az igény az újabb és újabb előfestett, kivarrható képekre. Bár a géppel nyomott minták valamivel elnagyoltabbak voltak, mint drágább, kézzel festett társaik, a kézimunkázni vágyó asszonyok, lányok száma egyre gyarapodott.

asitoinas_deruselet-

Napjainkban széles termékpalettából válogathatunk, a kézimunkaboltok a babakelengyétől a menyasszonyi ruhák keszkenőin át fali képekkel, karácsonyi asztalterítőkkel, szezonális ajánlatokkal, dekoratív lakás kiegészítőkkel, személyes, kivarrható csecsebecsékkel és számtalan fantáziadús ajándékötlettel várják az érdeklődőket.

gobelin5_deruselet

A gobelinek családja
E technika stílusában valóban nagyon hasonlít a fali szőttesekre, ám a kárpitokkal ellenben ezek az úgynevezett kanavára vastag, tompa hegyű tűvel, legtöbbször gyapjúfonállal öltve készülnek. A kanavák sokfélék lehetnek: a nagylyukútól az egészen apró szeműig váltakozhat az anyag összetétele, amelyet sok esetben gazdag színvilágban pompázó, előre nyomott (festett) motívumok díszítenek.

tugobelin_deruselet- (2)

A gobelin kézimunkák királynőjének tartott tűgobelinek – bár már önmagukban is szemet gyönyörködtetőek – ötvösök, bútorkészítők, ékszerészek és bőrdíszművesek segítségével a magyar hagyományokat egyesítik: brossokat, gombokat, bútorokat, színházi táskákat, képkereteket, vagy antik dobozokat díszítenek, melyeken a parányi kézimunkák szivárványként tündökölnek. Nem ritka, hogy egy-egy tűgobelin akár 100 színt is tartalmaz!

gobelin9_deruselet

Hogyan varrjunk gobelineket?

Hozzávalók:

Kanava: lyuknagyságtól és öltésszámtól függően beszélhetünk hagyományos és tűgobelin anyagról. Mindkét fajta megvásárolható előfestett és kiszámolós változatban is.

Fonal: osztott hímzőfonalat használjunk, de lehet gyapjúfonallal is, a képtől függ.

Tű: Tompa tűt használjunk.

Rámák: otthon házilag is el lehet készíteni de csakis könnyű fából, mérete a kép nagyságától fűgg. A lényeg: ki kell feszíteni az anyagot a rámára és utána tűzőgéppel rögzítsük.

gobelin12_deruselet-

Jó tanácsok:

A kezdőknek ajánlanám, kössenek csomót a munka kezdetére. A későbbiekben a gyakorlattól függően a kezdőszál bújtatásával kell kezdeni a munkát, ami abból áll, hogy 2-3 öltésig alulról fogják a szálat, így ráöltve nincs csomó. A befejezés hasonlóképpen visszaöltve történik, így szép sima a hátulja. Gépi festésű gobelint kezdőknek és mindazoknak ajánlom, akik a mintával nem akarnak sokat bajlódni. A kézi festésű képek a legszebbek, sokat kell velük gyötrődni, de megéri. Keretezésnél figyelembe kell venni a lakás milliőjét.

Jól feszítsük ki a keretre a gobelint, így sokkal szebben fekszenek az öltések egymás mellett. A színeknél hagyatkozhatunk lágyabb színekre, jó tanács még a szemeknél, szájaknál az osztott fonal egy szálát használjuk a tűgobelinnél, ha antik hatást akarunk elérni, akkor két közeli színárnyalatot összefogunk.

gobelin_deruselet.

Keressünk fel egy kézimunkaboltot, ahol kedvünkre válogathatunk az előrenyomott és a leszámolható minták között, melyeket gyakran csomagban, előre kiszámolt fonallal, szabásmintával, tűvel árulnak.

– Az előrenyomott képek kivarrásához segítségünkre lehet a kép oldalán található számozott színskála, amelyet útmutatóként használhatunk a különféle fonalak kiválasztásához.

– Amennyiben nem előre megfestett kanavát választunk, a színskálához egyfajta “szabásminta” is tartozik, amelyen nyomon követhetjük a minta alakulását, hiszen minden egyes színt egyfajta szimbólum (csillag, háromszög, kocka, kör) és a hozzá tartozó fonalszám jelez a rajzon. A leírásban általában lépésről lépésre bemutatják az alapöltéseket, valamint azt, hogy az egyes öltés-fajtákhoz hány szál fonalat használjunk.

gobelin11_deruselet

– Kedvünk szerint régiesíthetjük a kiválasztott képet oly módon, ha adott szín két közeli árnyalatából választunk ki 1-1 szálat, így egyfajta antikolt hatást érhetünk el, amelyet ekrü-színű paszpartuval, sötétbarna (a képhez illő) kopottas fakerettel, vagy aranykerettel tovább fokozhatunk.

gobelin6_deruselet

A kézimunkázó szakértelmét mindig munkája fonákja mutatja, amely – jó esetben – szinte az eredeti kép másolata. Ez a megfelelő öltéstechnika mellett annak köszönhető, hogy nem használunk csomózást. A varrás kezdetén a rövidre hagyott cérnaszálat az első néhány öltéssel elvarrjuk, a végén pedig a sor utolsó 4-5 szemén áthúzzuk és elvágjuk.

gobelin2_deruselet

Varróiskola

Gobelinöltés
/

Balról jobbra, fentről lefelé, rézsút öltünk, vagy fordítva (ahogy jólesik), a lényeg, hogy a szemek egymás mellett, átlósan helyezkedjenek el. Munkánk eredményeképp egyfajta összefüggő, szőnyegkárpithoz hasonló, tömött felületet kapunk.

Keresztöltés
X

Balról jobbra haladva, lentről felfelé rézsút öltünk, visszafelé ebben a sorrendben jobbról balra haladva lentről felfelé kereszteket varrunk. Ügyeljünk arra, hogy az egyes keresztek felső szála mindig egy irányba mutasson, munkánk így lesz igazán szép.

gobelin4_deruselet

Remélem, kedvet csináltam ehhez a kézimunkához, nekem nagyon sok örömet adott.

A bemutatott gobelin képek csak töredékét képezik az általam készítetteknek, sokat elajándékoztam már ismerőseimnek.

 

Ha tetszett, oszd meg másokkal is, köszönöm!

6 Responses to Saját gobelin munkáim

 1. Váradi Gézáné szerint:

  Női arc kivarrásához szeretnék segitséget kapni, kezdő vagyok-

  • Kígyósi Moni szerint:

   Kedves Erzsébet, valószínű már túl vagy a női arc kivarrásához, mindig az arccal kell kezdeni a varrást, benne a szem legyen az első, ezt az osztott fonal egy szállal kell kivarrni. Az orrot és a szájat két osztott fonallal.
   Üdvözlettel: Kigyósi Moni

 2. Váradi Gézáné szerint:

  Kezdő gobleinező vagyok. Női alak arc kivarrásához szeretnék segitséget kapni. Öltéstechnika, vagy bármilyen segitség a szem, orr, száj kivarrásához. köszönettel. Váradiné Erzsike

  • Kígyósi Moni szerint:

   Kedves Erzsike, javaslom mindig először az alakokat, ebből is a szem, orr, száj kivarrását kell elkezdeni.Az utóbbiakat a szemet az osztott fonal egy szálával, az orr és a száj kivarrását két szállal kell kivarrni.
   Elnézést a kései válaszért. Remélem jól sikerültek a gobelinek. Üdvözlettel: Kigyósi Moni

 3. Ádám Etelka szerint:

  Kedves Mónika!
  keresek egy olyan gobleint, amelyen egy kis kápolna oldalán egy szűzanya szobor,előtte térdeplő asszony! és út másik szélén csipkebokor van rajzolva.Nagyon szépen megköszönném ha segítene ,hol tudnék ilyen képet beszerezni . Csodálattal néztem a kész munkáit! Gyönyörű kézimunkák! Jó egészséget és még nagyon sok örömet kívánok a kézi munkázáshoz!
  Baráti üdvözlettel Ádám Etelka!

  • Kígyósi Moni szerint:

   Kedves Etelka, sokáig kerestem ezt a gobelint, de sajnos nem akadtam a nyomára. Remélem már megszerezted és meg is varrtad. Baráti üdvözlettel: Kigyósi Moni

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.