Paradicsom befőzés

Itt az ideje! Nem tudom miért is van ez, de mikor befőzünk, 35 foknál nincs kevesebb, tehát ha azt írom befőzünk, lehet menni nyaralni, és ha pedig azt írom: kezdődik a szabadság, hurrá megyünk nyaralni, akkor szabadságot ki ne vegyenek. 🙂

Itt van megérkezése utáni percekben,
és még egy ilyen ládával

Már a múlt hét végén befőztük a Papival a paradicsomot, csak most van időm ide bepakolni. Jó korán elment a piacra, az eredmény: 22 kg gyönyörű, nagy szemű befőzni való paradicsom.

Az üvegek sorban tisztán, kifertőtlenítve vártak a sorukra, A kád aljára fehér gyolcsot raktam, fejjel lefelé béraktam az üvegeket, hogy csurogjon ki a felesleges víz.

Előkészítés folytatása: celofánok, gumik, műanyag merőkanál, fa deszka, műanyag tölcsér. A paradicsomokat jól megmosom, a hibás részekre nagyon ügyelve, ez az egyik fontos tétje, hogy nem romlik meg az ivólevünk.

Mint a művelet is mutatja kezdődik a paszirozás…

Isteni, közel majd 100 éves szerkentyűm van, második paszirozás után a paradicsom héja teljesen száraz lesz.

Itt már igencsak halad a munka,…

Telik az edény a friss kipaszirozott paradicsommal. Megtelt a 12 literes fazekam e gyönyörűséggel, és még egy 7 literes lábasom. Felforraltam a kisebbik edénybe, mikor már felforrt, béraktam 30 dkg cukrot, és egy evőkanál sót, a 12 literes fazékba pedig 60 dkg cukrot, és két evőkanál sót. Tartósítószert nem teszek a paradicsom levébe. Felforrástól számított 10 percig főzöm, habját leszedem, s lezárom.

Még forrón az előkészített üvegekbe (hasznos tanács: az üvegeket körberakom a forró fazék oldalához, így azok átmelegszenek, s nem pattannak szét) a merőkanállal óvatosan belemerem. Két celofán közé szórok egy kis nátrium-benzoát, vagy szalicilt és gumival jól leszorítom.

Előtte természetesen ágyacskájukat elkészítettem, s mikor sorba töltöm az üvegeket, ahogy 5-6 üveg kész, viszem dunsztolni a helyükre. Meg nem tudom mondani hány liter lett, mikor készítjük, megszámolni nincs időnk, talán úgy 18 liter lett.

Legfontosabb teendők közé tartozik még a megfelelő dunsztolás, nagyon forrón kell az üvegekbe rakni és ahogy lehet a helyükre tenni, és ott hagyni jól betakargatva 24 órát.

Mint a kép mutatja, készen vannak,
mehetnek a helyükre a polcra, télire.

Készül belőle sok finomság milánói, paradicsom leves, töltött paprika, stb. A gyerekek úgy magába is megisszák.

Itten pedig a spájzom, s benne a télire valók.

Paradicsom befőzés videóm

Ha kedved kaptál nosza rajta, mikor itt a szezonja,  augusztusban elkezdheted. Nincs is finomabb a házi befőzésnél, megéri a fáradságot, csak akarat kell hozzá, meg a többi! 🙂

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! Köszönöm! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.