Hogyan varrjunk gobelineket?

A legelső feladat a gobelin kézimunka alapanyagainak (kanava, fonal, tű, ráma) beszerzése. Tehát a hozzávalók:

Kanava:
Lyuknagyságtól és öltésszámtól függően beszélhetünk hagyományos és tűgobelin anyagról. Mindkét fajta megvásárolható előfestett és kiszámolós változatban is.

Fonal:
Osztott hímzőfonalat használjunk, de lehet gyapjúfonallal is, a képtől függ.

Tű:
Tompa tűt használjunk.

Rámák:
Otthon házilag is el lehet készíteni de csakis könnyű fából, mérete a kép nagyságától fűgg. A lényeg : ki kell feszíteni az anyagot a rámára és utána tűzőgéppel rögzítsük.

 

Jó tanácsok:
A kezdőknek ajánlanám, kössenek csomót a munka kezdetére. A későbbiekben a gyakorlattól függően a kezdőszál bújtatásával kell kezdeni a munkát, ami abból áll, hogy 2-3 öltésig alulról fogják a szálat, így ráöltve nincs csomó. A befejezés hasonlóképpen visszaöltve történik, így szép sima a hátulja. Gépi festésű gobelint kezdőknek és mindazoknak ajánlom, akik a mintával nem akarnak sokat bajlódni. A kézi festésű képek a legszebbek, sokat kell velük gyötrődni, de megéri. Keretezésnél figyelembe kell venni a lakás milliőjét.

 

Jól feszítsük ki a keretre a gobelint, így sokkal szebben fekszenek az öltések egymás mellett. A színeknél hagyatkozhatunk lágyabb színekre, jó tanács még a szemeknél, szájaknál az osztott fonal egy szálát használjuk a tűgobelinnél, ha antik hatást akarunk elérni, akkor két közeli színárnyalatot összefogunk.

 

Keressünk fel egy kézimunkaboltot, ahol kedvünkre válogathatunk az előrenyomott és a leszámolható minták között, melyeket gyakran csomagban, előre kiszámolt fonallal, szabásmintával, tűvel árulnak.

– Az előrenyomott képek kivarrásához segítségünkre lehet a kép oldalán található számozott színskála, amelyet útmutatóként használhatunk a különféle fonalak kiválasztásához.

 

– Amennyiben nem előre megfestett kanavát választunk, a színskálához egyfajta “szabásminta” is tartozik, amelyen nyomon követhetjük a minta alakulását, hiszen minden egyes színt egyfajta szimbólum (csillag, háromszög, kocka, kör) és a hozzá tartozó fonalszám jelez a rajzon. A leírásban általában lépésről lépésre bemutatják az alapöltéseket, valamint azt, hogy az egyes öltés-fajtákhoz hány szál fonalat használjunk.

 

– Kedvünk szerint régiesíthetjük a kiválasztott képet oly módon, ha adott szín két közeli árnyalatából választunk ki 1-1 szálat, így egyfajta antikolt hatást érhetünk el, amelyet ekrü-színű paszpartuval, sötétbarna (a képhez illő) kopottas fakerettel, vagy aranykerettel tovább fokozhatunk.

 

A kézimunkázó szakértelmét mindig munkája fonákja mutatja, amely – jó esetben – szinte az eredeti kép másolata. Ez a megfelelő öltéstechnika mellett annak köszönhető, hogy nem használunk csomózást. A varrás kezdetén a rövidre hagyott cérnaszálat az első néhány öltéssel elvarrjuk, a végén pedig a sor utolsó 4-5 szemén áthúzzuk és elvágjuk.

Bővebben:

Kézimunkázni jó. Jó érzés, amikor az emberi kéz alatt szaporodik az öltés, színesedik a minta, alakul a forma, készül az alkotás. A gobelinvarrás is ilyen. Nagyon kedvelt kézimunka, kisgyermekektől a nyugdíjasokig minden korosztály szívesen tevékenykedik a gobelinvarrással.

Élvezet már magát a témát is megtalálni, s hozzá a megfelelő színeket kiválasztani. Aztán át kell gondolni a varrás sorrendjét, ami akár a varrás közben is változhat. Bátran kell dönteni a nemcsak a színhasználatról, hanem az adott minta kialakításáról is. Így fordulhat elő, hogy az azonos előnyomott minta ellenére különböző munkák születnek. Kétszer ugyanolyan gobelinképet még ugyanazon varró sem képes készíteni! Az alkotás varázsa, a kreativitás izgalma, ami megszállottá tudja tenni a gobelinvarrókat.

A hozzávalók

Kanava:
Sokféle gobelin alapanyag lehet – a lyuknagyságtól és az öltésszámtól függően – a hagyományos, nagylyukú gobelintől a tűgobelinig bezárólag. Mindkét fajta megvásárolható előfestett és leszámolható változatban is.
Fonal:
Leggyakrabban osztott hímzővel készül. Használati tárgyak varrásánál használatos a gyapjúfonal is.
Tű:
Tompa tűt, vagy merkelőtűt használunk, ami többféle méretben megvásárolható.
Ráma:
Nagyobb gobelinekhez álló ráma használata, míg a kisebb méretekhez asztali, vagy akár kézi rámák használata ajánlott, amelyre tűzőgéppel tűzzük rá az anyagot.


Legkedveltebb öltéstechnika:

Fél keresztöltés, vagy spóröltés:

 

Ez a legegyszerűbb öltés. Balról jobbra haladva lentről felfelé, jobbról balra haladva fentről lefele öltünk, tehát csak jobbra dőlő öltéseket kell készíteni. Ilyenkor a hátoldalon függőleges vagy vízszintes vonalak keletkeznek. Ez a leggazdaságosabb megoldás a felhasznált fonalak mennyiségét tekintve.

 

A munka menete

Feszítsük ki kereten a gobelint, amit varrunk, így sokkal szebben fekszenek az öltések egymás mellett, azaz nem „megy el” a kép. Mindig a munka fonákja mutatja meg, hogy milyen ügyes a gazdája. A hátulja az eredeti képet kell kiadja. Ezt úgy érhetjük el, ha csomózást egyáltalán nem használ a készítő. A kezdőszál bújtatásával kell kezdeni a munkát, 4-5 öltésig alulról le kell fogni a szálat, így ráöltve nincs csomó. A befejezés hasonlóképpen visszaöltve történik, így szép sima a hátulja.

A gobelint balról jobbra, lentről felfelé vagy fentről lefelé átlósan öltjük. Balkezeseknél természetesen a balra döntött öltés esik kézre, ennek nincs jelentősége a képen, csak egyenletes legyen a szemnagyság.


Jó tanácsok

Első, gyakorló munkának kicsi és gépi festésű képet válasszunk. A gépi festésű gobelint egyszerűbb varrni, akik nem akarnak sokat bajlódni a mintával. A kézi festésű képek mintájával nehezebb dolgozni, de megéri, mert nagyon szépek.

Akár alakokról, akár egy csendéletről, vagy tájképekről van szó, az előtérben szereplő, részletes motívumokkal érdemes kezdeni, a hátteret később töltsük ki, nehogy utólag kelljen a megalkudnunk a mintában.

Bátran használjuk a színeket, merjünk változtatni a formán, ha ezt megkívánja, hiszen a saját remekművünk készül, ami tükrözi kreativitásunkat.
Egy képen belül, ha nem jön ki a minta, a nagy öltés mellé ne öltsünk kicsit. Próbáljuk meg az aprólékos mintákat ügyesen eltalálni (például portrékon a szemeket), nem szép egy munkán belül a különböző öltésnagyság.

Antik hatást egy-egy szín két közeli színárnyalatának összefogásával érhetünk el.

Amikor elkészült

A kivarrt képet a hátoldalán nedves ruhával gőzöljük át, amennyiben az egyik oldalra elhúzódott, az ellenkező irányba húzva vasaljuk, esetleg ismét kifeszíthetjük rámára a száradás idejére.

Keretnek a lakás hangulatának megfelelőt válasszunk. Vegyük figyelembe a helyiségben uralkodó hangulatot, díszítéseket, a többi képet, képkeretet. Bár manapság a lakberendezésben merészen ötvözik a klasszikus stílusokat a paraszti miliővel, vagy akár a modernnel, mégis szép.
Egy valamire azonban vigyázzunk, a keret soha ne vegye el a figyelmet a képről!

2 Responses to Hogyan varrjunk gobelineket?

  1. Marosi Gizella szerint:

    Az itt leírtak alapjában véve jók, de ha lehetne a kezdőknek videót felrakni, azzal megkönnyítenék az olvasók dolgát, nagyon hasznos lenne még annak is aki a régi emlékeket szeretné felidézni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.