Halászlé otthon elkészítve

halászlé1 A hallé készítése igen nagy szakértelmet igényel, ezért is írom le Neked részletesen. Mégpedig azért, hogy a Te konyhádban is meg tudd főzni ezt a nagyon finom magyaros ételt! Háromszori megfőzés után már rutinból fogod készíteni Családod nagy örömére.

Először segítségnek: A halak előkészítése

Ha élő halat vásárolunk, tudnunk kell, mit kezdjünk vele. A halételek esetében az előkészítés az egyik legkényesebb feladatát – nem árt, ha tisztában vagyunk a legalapvetőbb fogásokkal. A halat fajtájától függetlenül a fejére mért ütéssel megcsapjuk (tarkard le konyharuhával és úgy üss rá kalapáccsal) ha tetszik, ha nem muszály, hogy valahogy a halszeletek békerüljenek a fazekadba. A művelet során fogjuk száraz konyharuhába a hal testét, hogy ne csússzon ki a kezünkből.

DSCF0021

  1. A pikkelyes (ponty-, márna-, kárász- és keszegfélék, amur, busa) halakról éles késsel – a pikkelyek fekvésével, ellentétes kaparással – távolítsuk el a pikkelyeket.
  2.  A nem pikkelyes halaknál (törpeharcsa, leső harcsa, afrikai harcsa) a testén levő nyálkát kaparással, erős mosással távolíthatjuk el.
  • Ezt a műveletet megkönnyíthetjük, ha a hal testét sóval bekenjük és pár percig rajta, hagyjuk.
  • A bőr megtisztítása után a hal hasát felnyitjuk, ügyelve arra, hogy a kés hegye ne hatoljon be mélyen a hasüregbe, nehogy az epét kiszúrjuk.
  • A has felnyitása után zárt ujjakkal a hasüregbe nyúlva a belső részt eltávolítjuk.
  •  A felhasználható részeket (ikra, haltej) megmossuk és félretesszük.
  • Ezután kivesszük a kopoltyúlemezeket, és alaposan megmossuk.

 halas logo

Felhívom a figyelmet, türelmes embereknek való recept ez is! 🙂 Viszont, ha szívvel lélekkel készíted csodásan finom lesz a főztöd! 🙂

Itten van ez hal, a kés meg mán benne (vegások ne nézzék)

halászlé a blogra2kep

Tehát akkor jöjjön a halászlé főzése hogyan is készítsd el otthon!

Hozzávalók:

2 kg-os ponty (lehetőleg nem zsíros)
3 db nagyobbacska vöröshagyma
3 db édes paprika (aprónép is ehesse)
1 db paradicsom (nem kell több)
ízlés szerint só
3 evőkanál édesnemes pirospaprika (házi)
2 db halászlékocka

pirospaprika A jó halászlé elengedhetetlen fűszere a házi piros paprika a legjobb minőségűt válaszd, mert ez a sava-borsa és a sok hagyma a finom halászlédnek. Természetesen a halak minőségétől is nagy függ az étel finomsága.

Jó ha van benne  még belsőség és halhús aprólék is, mondjuk 3 db farok rész, negyed kiló belsőség, így lesz igazán fenséges a halászléd.

halas logo

Elkészítés:

A halat megmosod, vagy meg is nyúzhatod. A halfarkánál kezd a nyúzást, ott felvágod keresztben a bőrét és egy nagyon éles késsel oda-vissza a kés mozgatásával eljutsz a nyakáig, a gerincénél és a hasaalján hosszában elvágod a bőrét és lehúzod, ugyanezt a hal másik oldalán is.

A halat oldalára fordítod és egy éles kis késsel a hasánál alulról felfelé óvatos nyisszantással felvágod, vigyázva az epére, az ott föntebb van a nyaka alatt cca. 5 cm-rel

Belenyúlsz óvatosan és szépen lefejtve a hasfaláról kiemeled a belsőségeket, meg a többit. (Megjegyzem: ez így horrorisztikus, de hát enni köll, vagy legyünk vegások, de hát ilyenkor arra gondolok a növény is él!!)

Kiválogatod a tejet, vagy az ikrát melyikbe mi van, máját és félreteszed, a hűtőbe vele.

halászlé a blogra3kep

Ebben a halban ez volt, tej és máj

Utolsó művelet a hal feldolgozásánál (fontos: ilyenkor már ne mosd le a halat), a szeletelés (ilyenkor kell a halat megsózni és a hűtőbe tenni), ehhez igencsak éles kést vegyél elő. Először a fejét szeld le, ebből a koportyúit távolítsd el és a legfontosabb a méregfoga, ezt egy kisebb fajta bárddal tudod lecsapni (na itt már mingyán abbahagyom és csak a főzést írom le, de ez a kislyány akkor soha nem tanulja meg, hogy boncolja fel a halat, a mai napig én vágom fel. A Papa erre nem hajlandó, de nem is merem odaadni nekije a bárdot, még levágja vele az ujját! :-)))).

hagymavagas

A hagymákat nem kell apróra vágni (hiszen át lesz paszirozva), nem kell zsiradékon megdinsztelni, teheted bele az összevágott paprikákat és a paradicsomot. Majd tégy bele halászlékockát, pirospaprikát (vigyázz a pirospaprika betevésénél, húzd le tűzről nehogy megkeseredjen, és úgy szórd bele a pirospaprikát) és engedd fel vízzel egy 3 literes lábosban, darabold fel hal farkát és fölötte két szeletet és tedd bele az alap lébe, ehhez még ha szeretitek sűrűbben a halászlét és főzd forrás után takarékon, majd egy óra hosszáig (fontos az alaplé sokáig való főzése).

Mikor kész az alaplé. végy elő egy ötliteres fazekat, passzírozd át a megfőtt alaplevet a nagy fazékba (a paradicsom passzírozó nagyon jó erre), öntsd fel 3 liter vízzel, és forrald össze.

 halszeletek halászlébe

Forráskor még szórjál bele piros paprikát, a hűtőből kivett halszeleteket és halbelsőséget óvatosan egyenként ereszd bele a lébe. Forrástól számítva még 20 percig főzzed, födő nélkül, egészben tehetsz hozzá hegyes erős paprikát. Ha valaki szereti a családban tésztával enni a halászlét, akkor erre a legjobb a gyufatészta.
Remélem, és bízom benne a boncolgatásnál probléma nem lesz, de ha úgy gondolod, még nem mered, akkor szeletelve kérd a halat, a lényeg, Te főzd meg Magad és ha a szeretet is hozzáadtad a felsoroltakon kívül, biztos sikerre számíthatsz.

A végére még idekívánkozik az alábbiak: Úgy érzem egy kicsit hosszúra nyúlt ez a bejegyzésem, de szeretném, ha azt mondanád: Moni halászlé elkészítésének módja nagyon körültekintő volt, ilyen részletességgel még nem ismertette meg senki a jó halászlé főzését.

letöltés (1)

Jó tanácsok a ponty vásárlásához és otthoni feldolgozásához:

Élő hal vásárlásánál arra kell ügyelni, hogy a halat a fejen elhelyezett, kellő erősségű ütéssel kábítsuk el. Ha nem kezdjük mindjárt a tisztítást, az “élet-jelet” nem mutató pontyot ne vízbe, hanem hűvös helyre rakjuk.

Ha frissen jegelt halat szeretnénk, ellenőrizzük a kopoltyúját; ha az élénkvörös színű és tiszta, nyugodtan vásárolhatunk, a hal friss. A hal tisztításának módja a szerint változik, hogy pontyunk pikkelyes, vagy tükrös. A pikkelyek eltávolítását végezhetjük éles késsel, vagy erre a célra kialakított, fogazott pikkelyező késsel. A halat deszkára fektetjük, bal kezünkkel a konyharuhával megfogjuk a fejét, és jobb kezünkben kissé oldalt tartott késsel kaparva, mindig a hal feje felé irányítva a kést a hal törzsének egész felületéről lekaparjuk a pikkelyeket. A tükrös pontynál a hátsor pikkelyt és a nyálkát hasonló módon távolítjuk el, mindkét esetben az úszókat kaparással tisztítjuk meg a nyálkától. Az így megtisztított halat felvágás előtt alaposan megmossuk. A belek és a belsőség eltávolítása úgy történik, hogy hegyes végű bontó késsel a hasfalat a végbélnyílástól felhasítjuk. Vigyázat, a kés ne hatoljon túl mélyre, mert megnyitja a beleket, epehólyagot, stb. A végbélnyílást V alakban bevágva a gerinc mentén alányúlva egyetlen mozdulattal eltávolítható az egész belsőség (tej, ikra, vese). Az elkészítés módjához alkalmazkodva dolgozzuk fel a halhúst, vagyis szeleteljük vagy egészben, hagyjuk.

horgasz

 

Ha nem halászlevet készítünk, a megmaradó csontokat stb., vagyis a halászlé alapanyagot mosás és szárítás után mélyhűtőben tárolhatjuk. Erre a célra alkalmas a fej, az úszók, és a belsőség (tej, ikra, vese), filézés esetén a csont. Akik a halevéstől a szálkák miatt félnek, azokon az előkészítésnél az irdalással, a fogyasztáskor, pedig a kenyér előkészítésével segíthetünk. Az irdalás azt jelenti, hogy a haltestet 2-3 centiméteres távolságban borotvaéles késsel bevágjuk, így az Y szálkák nagy részét átvágjuk. Ha az étkezéskor mégis torkunkon akad egy-egy szálka, víz helyett kenyeret kell nyelnünk. “Csontozott halhúst” filézéssel nyerhetünk.

letöltés (1)

A művelet a következő:

A szálkák a hal testében helyenként sűrűbben, helyenként, pedig ritkábban fordulnak elő. Néhány halfajunk kivételével alapvetően két szálkavonulatot különböztethetünk meg: a fejtől a farokig húzódó hátit, valamint a végbélnyílás fölött kiinduló és a farokúszó tövéig terjedő szálkázatot.

A szálkák formája és nagysága különböző, mindenesetre a halat fogyasztók számára az Y alakúak a legkellemetlenebbek. Mit tehetünk annak érdekében, hogy csonttalan, de legalább szálkátlan halétkek kerülhessenek tányérunkra? A szálkátlanítás nem más, mint a halhús csonttalanítása. Levágjuk a hal fejét és a farokrészt, majd a hal törzsét is kettévágjuk a filézés megkönnyítése érdekében. Ügyeljünk arra, hogy a vágási vonalak a bordákkal párhuzamosak legyenek. A csonttalanítást a törzs valamelyik darabján kezdjük.

halbontokes_deruseletA jó szerszám fél siker!

 

Éles, hegyes késsel beszúrunk a halhúsba a gerinc mentén, majd a háti irányba nyúló felső töviscsontok mellett hasítjuk fel, ezt követően, pedig az oldalbordák mentén lefelé hatolunk késünkkel úgy, hogy minél kevesebb hús maradjon a csontokon. A farokrész csonttalanítása a legegyszerűbb. Késünkkel a gerinc mentén bevágva mindkét oldalon lefejtjük a húst a csontokról, s így két szép szeletet nyerünk. A haltörzs csonttalanítása egyszerű művelet. Ujjunkkal kétoldalt kitapintjuk a szálkavonulatot, majd ezt a részt késünkkel egyszerűen kimetsszük.

letöltés (1)

1) “Csak egy megjegyzés:

Ha egy darab lapos fára (lécre) söröskupakokat szegelünk, azzal a legkönnyebb a halakat pikkelyezni, ráadásul az utána való takarítás is kevesebb, mivel a pikkelyek nem annyira repülnek széjjel a konyhában. Az apró halakat, pedig érdemes vízben tisztítni (vödörben) mert az apró pikkelyek ez által egyenesen a wc-be önthetők, így kellemetlen dugulásokat előzhetünk meg.”

2) Különös gondot kell fordítani a tükörponty hasi részén levő pikkelyek eltávolítására.

3) “A lényeg:

A filézett halat, főleg a gerinc környéki részeken irdaljuk, mivel a hasi része, a szálkamentes. Irdalás közben, lehet érezni, ahogy a kés éle alatt, “ropognak” a szálkák, ahogy átvágjuk őket. ”

4) a kivett belsőséggel kapcsolatban:

“legelőször a májat különítem el a többitől, majd mikor óvatosan eltávolítottam belőle az epét, a többi belsőség közé rakom (nem az epét). A tejet, v. ikrát félreteszem, mert ha a hallét átpasszírozzuk, akkor csak ez után kerül a lébe, a szeletekkel együtt.”

Egyébként a pontynak is van veséje. Az úszóhólyag és a gerinc között található. Valószínűleg azért kerülhette el még feltehetően mások figyelmét is, mert alvadt vérdarabnak tűnik.

Ez a recept már a „nagyobb gyermekeknek” való! 🙂

halászlé

Ha tetszett, oszd meg. Köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.