Füstmentes élet

tn_füstmentes_deruselet    Hogyan tudtam leszokni a dohányzásról. Segítenék a saját történetemmel.

Írok itt egy tárgyat is, fontos: Felfüggesztés, nem leszokás örökre!

Elmondom az én felfüggesztéses leszokási sikeres füstmentes napjaimat már 19 éve.

A dohányzás fogságában, ha felfüggeszted, meglásd olyan szabadság érzetet tapasztalsz………Kérdezhetitek, ezt most miért ajánlom nektek, jogos, leírom.

 

19 éve egy délutáni napon az utcán egy férfinek kellett segítenünk, annyira köhögött, nem bírta abbahagyni, majd meg fulladt, a víz amit adtunk, segített, nem rögtön, többszöri kortyolgatás után, kezében égett a cigaretta vége, már majd az ujját érte, de nem dobta el.

Megkérdeztük mennyit szív naponta, 2 dobozzal, 25 éve.

Sajnos én is dohányoztam, nem is keveset (napi másfél dobozzal). Többször próbáltam leszokni, ideig, óráig tartott.

Próbálkoztam tapasszal, több mindenfélével, – nem akarom elhúzni több éves kínlódásomat – de amíg az a komoly elhatározásom nem született, márpedig le fogok szokni a dohányzásról, minden segítség nélkül, nekem sikerült, ez nem mindenkire érvényes, sokaknak kell segítség, de csak akkor próbálkozom, ha komoly a leszokási akarata, ez a kulcs, hogy eldobd a cigarettát örökre, vagyis felfüggeszted.

Végső és sikeres elhatározásom úgy született 1997. június 24-én este 20 órakor azt mondtam magamnak: Moni, most elszívod ezt a cigarettádat, s függeszd fel a dohányzást, sokáig (nem azt mondtam, hogy örökre, tudatalattimnak üzentem az esélyt, de csak az esélyt, akaraton múlik, mint minden az életben).

Felfüggesztésem reggelén vettem ropikat, tikk-takk-ot, azt a kis fehér bigyókat, nagy szerencsém volt, nem volt rajtam kívül senki benn a munkahelyemen. Így azt el kell mondanom már reggel munkába menet is fogyott a tikk-takk rendesen, kezemben a ropival közlekedtem.

Nem csak a nikotin (méreg) hiányzott a szervezetemnek, hanem azok a megszokott mozdulatok: cigaretta elő, öngyújtó, rágyújtás, kávé (mert ez egy fontos velejárója volt, egy szertartás) elmélkedés (mikor már huzamosabb ideig nem gyújtottam rá, még a gondolataimat sem találtam, úgy mint, mikor dohányoztam).

Tehát vissza az első napra: elrágcsáltam 2 csomag ropit, 2 doboz tikk-takkot, el sem hittem, nem gyújtottam rá. Hazafelé menet szédelegtem, mondom, biztos éhes vagyok. Papimnak nem szóltam, senkinek nem szóltam, ezt csak magammal beszéltem meg. Megvacsoráztunk, gyorsan lefeküdtem, múljon el ez a nap gyorsan, s jöjjön a második nap.

Második napon már dohányosok is voltak az irodában, na ez nagy megpróbáltatás volt, kínáltak is, mondtam most dobtam el!

Mindennap, mi cigaretta nélkül múlt el, nekem egy eksztatikus állapotba hozott. Ugyanakkor azt is el kell mondanom, míg dohányoztam, nekem jól esett a cigaretta (ma sem zavar, és nem „fújolok” a cigarettát szívókra, csak az egészség, ez számít, ezért kell felfüggeszteni).

Egyre gyakrabban szédültem, rosszullétek jöttek sorba, azóta tudom, akkor nekem elvonási tüneteim voltak. Az utcán sokszor megkapaszkodtam egy-egy lámpaoszlopba, vagy ülőhelyet kértem, mert elvágódtam volna. Kifejezetten rosszul éreztem magam, de mindennap megbeszéltem magammal, figyelj megint egy nap a te javadra, folytasd még tovább a dohányzási szünetet, látod, van akaratod, megy ez neked.

Több évig (3 évig) a táskámban ott lapult a cigaretta és az öngyújtó, ha rá akarok gyújtani kéznél legyen, de nem akartam. Ekkor kezdtem nem álmodni róla.

Öt évig tartott az, hogy bármikor, ha megingok és egy slukkot elszívok, utána nincs megállás, újra dohányzom, és képes lettem volna, akkor gondolatban már el is szívtam egy ültő helyemben egy dobozzal, természetesen a (nekem) legfinomabból: Eva.

19 éve nem dohányzom, (szüneteltetem) mára már gondolatban sem jut eszembe. Remélem a tüdőm már rózsaszínűbb! 🙂

Te is meg tudod tenni, ha a k a r o d!

leszokas-dohanyzas (1)

A közbeni elhízástól ne tarts, ha a következőket betartod: nem eszel süteményeket, a tányérodba kevesebb ételt merj, mint eddig tetted, egyél viszont nagyon sok zöldséget és gyümölcsöt. Kerüld az elhízásra hajlamos étkeket, hisz ha akaratod a nem dohányzás szüneteltetésére is meg van, ezt is meg tudod tenni.

Akkor vigyáztam az elhízással, de pár év múlva velem is “elszaladt a ló”, elhízás terén, de rajt vagyok, legalább 5 kg-ot leadok, ha akarok 🙂 Talán a (valamelyik) jövő hónapban elkezdem!

deruselet_cigaretta

 

Az alábbiakat érdemes elolvasni, mert igaz!

Hogyan, és miért szokjunk le? Ha leszokik a dohányzásról, pár napon belül visszanyeri íz- és szagérzékelését.

Ha leszokik a dohányzásról, légzése egyenletesebbé és természetesebbé válik.

Ha leszokik a dohányzásról, életritmusa kiegyensúlyozottabb, álma frissítőbb lesz.

Ha leszokik a dohányzásról, nyugodtabbá válik, és az élet elfeledett ízei térnek vissza: a stressz, nyugtalanság és ingerültség formájában jelentkező elvonási tünetek hamar enyhülnek (különböző terápiás módszerek is a segítségére lehetnek), és a jelentkező előnyök hamarosan elhalványítják a kellemetlenségeket.

Ha leszokik a dohányzásról, kevesebbet fog költeni, sőt, megtakarításokat is elérhet. A motiváció remek forrása, ha a szívének kedves célra “félreteszi” azt az összeget, amit korábban cigarettára költött.

A leszokáskor esetenként jelentkező testsúlygyarapodás “kezelését” az első három hónapban el tudja sajátítani.

Ha leszokik a dohányzásról, haja és bőre egészségesebbé válik, és ujjai, fogai vagy lehelete sem árulkodik már szokásáról.

Ha leszokik a dohányzásról, visszanyeri helyét a társaságban; a sorra nyíló nemdohányzó helyek segítségével egészségesen élhet normális életet, egyúttal nem kell kitennie magát a dohányzás csábításának.

Függetlenül attól, hogy Ön erős vagy alkalmi, idősebb vagy fiatalabb dohányos, sosem késő, hogy leszokjon a dohányzásról, még akkor sem, ha többször kell nekifutnia.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.